Boktips för sommarläsning

Somrig bokhylla

Sommaren bjuder ofta på möjlighet att läsa böcker för många. Här tipsar några av Relationsinstitutets skribenter från det gångna året om böcker som de läst och rekommenderar till andra. En boklista som passar bra både i värme och i regn. 

Ethan of Athos av Lois McMaster Bujold

Julia har haft flera intressanta samtal det senaste året. Exempelvis har hon pratat med Gunilla Gerland om att skapa nya ord och med Malin Holgersson om makt och begär. Som sommarläsning tipsar Julia om en science fictionbok, Ethan of Athos. Doktor Ethan Urquhart, ledande biolog, bor på planeten Athos och jobbar som det allra heligaste du kan vara: bebisodlare. Athos populeras nämligen bara av män och alla bebisar odlas i vitrin. Efter barnet fötts kan fadern ifråga givetvis odla sitt stolta faders-skägg. Men grundmaterialet har börjat degenerera och när en last med nybeställda äggceller visar sig innehålla något oväntat behöver Ethan ge sig ut i universum och rädda Athos framtid från undergången. Udda bok i en lång radda med böcker, men kan läsas fristående. Den räcker kanske inte ända fram på ett filosofiskt plan, men är läsvärd. Lite deckaraktig och stundtals rätt spännande!

Ett utdrag ur boken med Dianas och Charles ansiktsuttryck och samma repliker som refererasPrince Charles känsla av Liv Strömquist

Marina Widén skrev i våras den tänkvärda texten Tills livet skiljer oss åt som Tofft sedan spann vidare på i texten Med förgänglighet som motto. Som sommarläsning tipsar Marina om Prins Charles känsla av Liv Strömqvist. Liv sommarpratade 2013 på ämnet mens och i denna bok sätter hon bild och ord på viktiga frågor om relationer och sex. Seriealbumet kretsar bland annat kring den engelske prinsen Charles och hans relation till prinsessan Diana. När de förlovade sig frågade en journalist “Are you in love?”. Charles var först tyst en stund innan han svarade “Yes”, och efter ytterligare en kort tystnad, “Whatever ‘love’ means”. Denna samt många andra episoder om kärlek, sex, makt och relationer återfinns i Prins Charles känsla.

Annabel av Kathleen Winter

Marie Hållander har under året bidragit med den fina texten Som om de vore en ett och inte flera, som om de vore annorlunda än vuxna samt en gripande text om vårdrelationer. Som boktips för sommaren tipsar Marie om romanen Annabel av Kathleen Winter. 1968 föds ett barn, fast med icketypisk könsutveckling, även kallat intersex. På den kanadensiska östkustens landsbygd är detta ett sällan skådat fenomen och därför döps barnet till Wayne och uppfostras som pojke. I puberteten kommer frågorna om kön och identitet ikapp – men hur kan en leva som icketypisk? Även om könsfrågan är drivande för berättelsen är den övergripande drivkraften i boken egentligen snarare ensamhet än genus. Detta boktips kommer också med tanke på det samtal vi hade med forskaren Tove Lundberg under vårens barntema. Samtalet publicerades i två delar, men i detta sammanhang tipsar vi särskilt om del två som handlar mer om vården och bemötande.

Locke & Key av Joe Hill och Gabriel Rodriguez

Ni missade väl inte samtalet med SVAR PÅ TAL som Daniel Andersson gjorde åt oss? Dessutom skrev Daniel texten som hette Att inte stjäla en kyss om populärkultur och att umgås med fantastiska berättelser. För Daniel betyder sommartid serietid och därför tipsar han om seriealbumet Locke & Key av Joe Hill och Gabriel Rodriguez, en mörk urban fantasy i sex delar. I centrum för historien står de tre syskonen Locke som efter en familjetragedi flyttar till släktens gamla gods för att få en ny start. Godset ruvar dock på en rad hemligheter och snart inser syskonen att tragedin är långt ifrån över. Locke & Key är en knivskarp blandning av fantasy och skräck, med magiska nycklar, monster och ond bråd död i frontlinjen. Under allt finns en kärna fylld av råa känslor, sorg och skuld. Syskonens kamp mot sina egna demoner visar sig minst lika farlig som den mot de faktiska demonerna. Tack vare starka och engagerande personporträtt blir Locke & Key en gastkramande historia från första till sista sidan.

Skuggland av Jonas Brun och Inte längre människa av Osamu Dazai

Slutligen tipsar Simon om två romaner han skrivit om här på Relationsinstitutet. Den första är Skuggland av Jonas Brun, en fantastisk barndomsskildring om två bästa kompisar och vad som händer när en ny pojke läggs till vänskapen. Romanen är en fängslande färd genom gillestugor och datorspel. Den andra är Inte längre människa av Osamu Dazai som är en självbiografiskt inspirerad roman av en japansk författare. Vi får följa författaren från ängslig pojke, som förvirrad student, engagerad men falsk Marxist och vidare genom livet. Fascinerande läsning.

 Trevlig sommar!