Könskompis

Har du en könskompis? Kanske en rolig killkompis, eller en cool tjejkompis? Hur kommer det sig att du kallar denna för just tjej/killkompis istället för bara kompis? Personligen har jag kallat både en eller tre kompisar för någon form av könskompis genom åren, fast numera undviker jag det.

Det är nämligen något skumt med könskompis-begreppen som jag har svårt att vänja mig vid. Jag har inte gjort djupare forskning i ämnet, men en kvalificerad gissning är att begreppen användes först av heterosexuella för att beskriva en kompis av motsatt kön, som en markering för att den både var av motsatt kön och ändå bara en kompis. Som en markering att det inte var någon otrohet på gång. Därefter har begreppen spridit sig till att innefatta även andra typer av könskompisar allt eftersom könsöverskridande vänskap blivit vanligare.

Det finns ofta en värderande skillnad mellan begreppen kompis och vän, där vänner symboliserar något närmare som en person har få av, medan kompisar kan vara ytliga och många. Konstigt är det då att jag nog aldrig har hört begreppen tjejvän eller killvän. Hur kommer det sig? Kanske för att könsöverskridande vänskap, vilket Julia skrev om i denna text, fortfarande anses ovanligt och och som något extra krångligt eftersom denna relation lätt blandas ihop med romantik.

Rent grammatiskt är kill- eller tjej- beskrivande prefix som specificerar substantivet, men prefixet behövs inte om det som avses är underförstått. Att såväl damfotboll som herrfrisör har fler sökningar på internet än sina motsvarigheter herrfotboll och damfrisör, beror så klart inte på att det finns fler herr- än damfrisörer, eller att intresset för damfotboll är större än för herrfotboll. Snarare finns det könsspecifika redan underförstått hos fotboll och frisör, varför prefixen herr- och dam- inte behövs.

Varför är det relevant att definiera könet på en kompis? “Jag ska träffa en tjejkompis ikväll” eller “Igår var jag på konsert med en killkompis”. Hur kommer det sig att just könsaspekten är viktig att peka ut, medan andra aspekter såsom ålder, etnicitet, intresse eller yrke inte anses lika viktiga? Vissa prefix innehåller information som av någon anledning anses extra viktig, då den beskriver kompisen i termer av att vi gjort lumpen ihop eller kommer från samma stad, vilket gör exempelvis lumparkompis eller Sundsvallskompis till rimliga prefixkompisar. Och kanske fyller även begrepp som ridkompis, bowlingkompis, kollokompis, scientologkompis eller klasskompis funktionen av att beskriva vänskapens ursprung. Könskompis däremot säger inget om personen mer än vilket kön den har. Jag är väl inte kompis med personen på grund av dess kön?

Min teori till varför begreppen används är att det handlar om sex. En snabb sökning på internet visar att begreppen används när vänskapen gränsar till något annat än bara vanlig vänskap, antingen kopplat till känslor eller sexuell attraktion. På forum diskuteras problem som att vara kär i sin tjejkompis och någon som varit otrogen med en killkompis. Eller som denna tråd på Flashback: “kvinnliga och manliga poliser – knullar de med varandra?”.

Jag har en kompis som är heterosexuell och kvinna, men hon har svårt att hitta nya vänner inom kategorin heterosexuell och man. Bland annat har en manliga kollega avvisat inbjudningar såsom “Ska vi ta en fika i helgen?” med hänvisning till att han inte visste hur hans flickvän skulle reagera. Om han mot förmodan hade vågat ta en fika med min kompis hade hon garanterat blivit presenterad som hans tjejkompis. I många kretsar är de sociala positionerna idag faktiskt så konservativa och låsta att en kompis av motsatt kön inte bara kan vara en kompis, utan måste tvångsprefixas till en könskompis. Det finns en annan tolkning också, nämligen att många är stolta över att ha kompisar av motsatt kön eftersom det för dem är ovanligt. I ett samhälle där en medvetenhet om kön och genus blir allmän kunskap kan nämligen det normbrytande – att ha en kompis av motsatt kön – bli status. Könsprefixet blir då en symbol för denna status.

Men, tänk om jag är någons könskompis!? Usch, hemska tanke. Så, om det är någon av mina vänner där ute som brukar referera till mig som sin killkompis går det bra att sluta med det nu. Eller, gud förbjude, om jag är någons bögkompis går det bra att sluta med det också. Tack på förhand. Kompis.

 

Bonusläsning

Tråd från ett familjeforum där frågan om tjej/killkompis diskuteras.
Intressant tråd som diskuterar en killes fråga om hur man skaffar en tjejkompis.
Par- och heteronormativ text som svarar på vanliga frågor om killkompisar.