Bokcirkel Tvåsamhet: om Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg

Fyra paneldeltagare på scenkanten i en mysig klubblokal

Jack Lukkerz, Ziggi Askaner och Saga Becker var tre av deltagarna som diskuterade kvällens bok ”Kärlek i Europa” av Birgitta Stenberg. TVÅSAMHET är Relationsinstitutets bokcirkelkvällar på Inkonst som lekfullt och interaktivt skärskådar tvåsamhet som relationellt fenomen med litteraturens hjälpande hand. Böckerna som läses till TVÅSAMHET gestaltar nya sätt att tänka relationer bortom normer om tvåsamhet.  

Birgitta Stenberg (1932-2014) är en omtyckt och stundtals kontroversiell romanförfattare. 1981 inledde hon sin svit självbiografiska romaner med ”Kärlek i Europa”, följd av ”Apelsinmannen” 1983 och ”Spanska trappan” 1987.

I denna första del skriver hon om 50-talets Mallorca där hon ingick i kretsen av bohemer, konstnärer, författare, alkisar, bögar och flator från hela världen. På en träffsäker, lakonisk prosa berättar Birgitta Stenberg osminkat och öppet om sitt äventyrliga liv med en blandning av självironi och rättframhet.

Nedan är en ljudinspelning från 11:e maj 2016. En del material har klippts bort för för att det ska passa den som lyssnar i efterhand, bland annat pauser. Det var på håret att vi inte spelade in, så en kort del i början är borta. Vi kollade på en youtube-trailer för dokumentären om Stenberg också, för den som vill se den finns den här.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/266046509″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Deltagare i bokcirkeln förutom publiken

Saga Becker – skådespelerska, Guldbaggeprisad för sin roll som Sebastian/Ellie i “Nånting måste gå sönder”.

Jack Lukkerz – socionom, sexolog, forskare, författare. Föreläser och skriver om sexualitet och relationer.

Ziggi Askaner är dragshowartist och scenkonstnär som jobbar med frågor som rör kropp, sexualitet, monster, smink och fangirls. Uppträder under namnet Vilja Willpower.

Simon Ceder, en av grundarna till Relationsinstitutet och arrangerar de publika evenemangen. Simon är också forskare med intresse för relationell filosofi.

DJ
Mikmo Westberg

Detta var ett samarrangemang av Relationsinstitutet och Inkonst med stöd av RFSU Malmö och ABF Malmö.