Bokcirkel Tvåsamhet: om Maken av Gun-Britt Sundström

Ziggi Askaner, Ninni Holmqvist, Mona Masri, Simon Ceder på scen med backdrop "Maken"

Ninni Holmqvist, Mona Masri och Ziggi Askaner var tre av deltagarna som diskuterade kvällens bok ”Maken – en förhållanderoman” av Gun-Britt Sundström. TVÅSAMHET är Relationsinstitutets bokcirkelkvällar på Inkonst som lekfullt och interaktivt skärskådar tvåsamhet som relationellt fenomen med litteraturens hjälpande hand. Böckerna som läses till TVÅSAMHET gestaltar nya sätt att tänka relationer bortom normer om tvåsamhet. 

Maken, en förhållanderoman är en bok skriven av Gun-Britt Sundström som utkom 1976. Romanen utspelar sig i Stockholm i slutet av 1960-talet och läsaren får följa de unga studenterna Martina och Gustav som har ett förhållande. Det övergripande temat är frihet inom förhållandet/äktenskapet och huruvida det är möjligt att ingå ett sådant och fortfarande behålla sin integritet. Paret försöker under sju års tid få förhållandet att fungera och gör slut och blir tillsammans flera gånger om. Boken anses vara Sundströms genombrottsverk.

Nedan är en ljudinspelning från 2:a mars 2016. I bokcirkeln deltog över 100 personer den kvällen! En del material har klippts bort för för att det ska passa den som lyssnar i efterhand, bland annat pauser.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/266004425″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Deltagare i bokcirkeln förutom publiken

Mona Masri, journalist och kritiker. Vi hör henne varje vecka som programledare för P1 Kultur.

Ninni Holmqvist, författare som slog igenom med novellsamlingen ”Kostym”. Hennes två senaste romaner är ”Enhet” och ”Precis som att börja om”.

Ziggi Askaner, dragshowartist och scenkonstnär som jobbar med frågor som rör kropp, sexualitet, monster, smink och fangirls. Uppträder under namnet Vilja Willpower.

Simon Ceder, en av grundarna till Relationsinstitutet och arrangerar de publika evenemangen. Simon är också forskare med intresse för relationell filosofi.

Konferencier: Maria Maunsbach, programledare för Ligga med P3. Förutom radiopratare är Maria magdansös och spoken word-artist.

DJ: Cecilia Paisley

Detta var ett samarrangemang av Relationsinstitutet och Inkonst med stöd av RFSU Malmö och ABF Malmö.