Cirkel: Den befriade familjen av Josefin Olevik

Fyra glada på scen

Den 23:e november anordnade vi cirkel på Inkonst med utgångspunkt i reportageboken ”Den befriade familjen” av Josefin Olevik. I panelen satt författaren Josefin Olevik, sociologen Catrine Andersson samt författaren Bobbi A. Sand.

Ibland blir inte livet som vi tänkt oss. När dejtandet efter den perfekta familjefadern inte faller ut som förväntat skaffar ett antal personer idag barn på egen hand, eller åtminstone utanför en romantisk tvåsam familjebildning. I denna bok berättar journalisten Josefin Olevik med utgångspunkt i sina egna erfarenheter om barnlängtan, om anonym befruktning, om dem som befruktar anonymt och om sitt eget barns undran. Diskussionen rörde bland annat olika familjebildningar och vilka normer som dessa kan stöta på i sin vilja att organisera sina nära relationer.

Här är ljudinspelningen från kvällen. Scenkonstkollektivet PotatoPotato inledde kvällen med ett dj-performance, samtalet börjar från 14:12 in i inspelningen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/294565631″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Deltagare i bokcirkeln förutom publiken

Josefin Olevik, författaren till kvällens bok är journalist och har skrivit ett flertal böcker om kultur, friluftsliv och relationer. Josefin har bland annat skrivit en bok om hur det är att vara singelkvinna i Tokyo.
www.olevik.se

Catrine Andersson, forskare i sociologi och författare till avhandlingen ”Hundra år av tvåsamhet” om hur staten påverkar våra privata relationer genom äktenskap och andra lagar. Catrine är lektor vid Malmö högskola.

Bobbi Augustine Sand, speldesigner och författare vid egna förlaget Transcenders. I senaste romanen ”Jetlag” möter vi ett flertal personer som försöker hitta sin väg genom att navigera mellan och bortom samhällets relationsnormer.
www.transcenders.se

Moderator tillika kvällens värd var Simon Ceder, en av Relationsinstitutets grundare.


Samtliga kvällar med Relationsinstitutet under hösten

21 september – ”Min fantastiska väninna” av Elena Ferrante
26 oktober – Tv-serien ”Big Love”
23 november – ”Den befriade familjen” av Josefin Olevik
14 december – Julfilmsspecial med bl.a. ”Fanny och Alexander”