Djur och Människor: en helkväll om relationer för alla arter

Se gärna videon från kvällen genom att klicka på bilden ovan.

Människor har alltid haft en komplicerad relation till djur. Går det ens att se bortom maktstrukturer i relationen och prata om hur olika arter kan ha en relation till varann som alla får ut nånting av? I november 2017 utforskade vi den närskapande relationen mellan människor och djur under en temakväll, med stöd av Malmö Stad, på Inkonst i Malmö. Deltagarna kunde ta med sina djurrelationer, lyssna på föreläsningar, panelsamtal och göra olika aktiviteter.

I en värld där människan söndrar, härskar och inkräktar på alla våra medvarelsers utrymme, hur kan vi tänka kring och knyta an till dem som är en del av vår omgivning men råkar vara av en annan art? Hur viktiga är vår relation till våra husdjur för vår egen arts överlevnad? Hur ömsesidig är vår kärlek till djuren? Spelar personkemi in i vårt val av särartsfränder? Vad gör du och ditt husdjur tillsammans? Dessa och andra frågor diskuterade vi när vi utforskade den närskapande relationen mellan människa och djur.

Under kvällen kunde deltagarna:

  • Presentera och berätta om sig och sitt djurs relation på scen
  • Träffa andra människor och djur under en slags speeddejting
  • Prata med hundtränare Stina Johnson, som arbetar med belöningsanpassad hundträning för R+Hundskola

Senare på kvällen hade vi två föreläsningar i kortformat med:

Julia Lindemalm, fotograf, känd för sina utforskande fotoprojekt Zoo World och Kattpeople

Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare, känd för bland annat sin bok Mammutens återkomst

Presentationerna följdes upp av ett panelsamtal med alla samt även Stina Johnson, hundtränare. Moderator var Jack Lukkerz. Samtalet går att se här nedan:

Projektledare: Karolina Bång
Film: Sarah Olsson