Ensamhet: Samtal och boktips

Karin Tidbeck, Maria Maunsbach, George Juge och Claes Gylling utgjorde panel när vi höll i samtal på Feministisk Festival Malmö. Ljudinspelningen hittar ni här nedanför tillsammans med de tips som nämns. Moderator var Simon Ceder från Relationsinstitutet. 

Storbritannien har tillsatt en ensamhetsminister, en ‘Minister of Loneliness’ som arbetar för att minska medborgarnas ensamhet. I Sverige har vi högst andel ensamboende människor. Vi är till hög grad oberoende av andra människor tack vare välfärdssystemet. Många uttrycker att de känner sig ensamma. Samtidigt tas många initiativ för organisering, kollektiva lösningar och nya relationsformer som kanske kan minska ensamheten.

Relationsinstitutet har inte makten att tillsätta en ensamhetsminister, men vill åtminstone bidra med en dos ensamhetsdiskussion.
I detta panelsamtal vände vi oss till litteraturens/kulturens värld för inspiration. Idéer om ensamhet i Sverige, världen och andra världar diskuterades med utgångspunkt i paneldeltagarnas tips på verk som är värda att läsa ur detta perspektiv. Vi inkluderade även film, konst med mera.

Panelen tipsade om:

– George Juge tipsade om ”Redefining Our Relationships” av Wendy O Matik och ”Tjugofemtusen kilometer nervtrådar” av Nino Mick.
– Karin Tidbeck tipsade om ”Pappan och havet” av Tove Jansson och ”Den oändliga historien” av Michael Ende.
– Claes Gylling tipsade om ”Ensamhetens brunn” Radclyffe Hall (finns i nyutgåva 2005 på Normal förlag) och ”Nuckan” av Malin Lindroth.
– Maria Maunsbach tipsade om ”Come as You Are” av Emily Nagoski och ”Att föda ett barn” av Kristina Sandberg.

Publiken tipsade om:

– Filmen Fucking Åmål av Lukas Moodysson
– En enda man av Christopher Isherwood (även filmatiserad)
– Marie Hermansson (alla böcker)