Panelsamtal: Svartsjuka

Fyra glada personer som sitter på en scen

När var du svartsjuk senast? Torsdagen 19 november var det panelsamtal på Dunkers kulturhus med skådespelaren Maria Kulle, författaren Sofia Nordin samt relations- och sexualrådgivaren Padma Schrewelius. Tyvärr missade vi att spela in samtalet, hemskt tråkigt. 

Svartsjuka är ett vanligt fenomen som förekommer i olika relationer, både i nära relationer men även i relation till personer som inte känner en. Svartsjukan är sällan en positiv upplevelse, utan ofta baserad på känslor av otillräcklighet, misstänksamhet eller oro för att bli utbytt. I nära relationer kan svartsjuka utvecklas till kontroll och våld om den inte hanteras rätt.

I panelsamtalet diskuterade vi svartsjuka i kärlek, karriär och vänskap samt hur den kan hanteras. Samtalet modererades av Simon Ceder och byggde på att panelen diskuterade frågor ur relationsspalter från olika forum. Några intressanta teman som kom upp var svartsjuka bland barn, bland vänner och kollegor. Könsroller kom också upp på tapeten där ett utdrag från en frågespalt handlade om ett heterosexuellt par som råddes att vara ”varsamma med sina relationer med motsatta könet”, där diskussionen pekade på det absurda genom att jämföra det med att ”homosexuella skulle rådas att vara varsamma med samma kön”. Vi fundera också en del på konsekvenserna, vad människor gör i svartsjukans namn, där ett exempel som kom upp var en person som raderat sin partners facebookkonto för att hen ”pratade för mycket med sina ex”.

Medverkande

Skådespelaren Maria Kulle, medverkade tidigare i höstas i Helsingborgs stadsteaters uppsättning av Scener ur ett äktenskap. Just nu kan ni se henne i SVT succé Bron, hon har även vunnit en guldbagge för sin rolltolkning i Fyra nyanser av brunt.

Författaren Sofia Nordin mest känd för sina barn- och ungdomsböcker och blivit nominerad till Augustpriset två år i rad. I romanen ”Atomer” är svartsjuka hos både barn och vuxna ett centralt tema.

Padma Schrewelius, relations- och sexualrådgivare, föreläser om relationsnormer och svartsjuka och driver samtalsgrupper i RFSU.