Relationer är helt klart ett spännande ämne. Att prata med andra om det kan vara otroligt givande. Ofta pratar vi med personer vi känner, eller kanske i ett sammanhang när något utmanande har hänt. Vi på Relationsinstitutet tycker det är viktigt med forum där intresset för relationer och behovet av att prata om det står i fokus. Därför håller vi ibland uppstartsträffar för samtalsgrupper om relationer.

Vill du rodda i uppstartsträffar där du befinner dig eller hålla kontakten med grupper vi startat upp? Hör av dig till oss.

En uppstartsträff kan gå till så här

 1. Genomgång och tips
 2. Listning av grupptyper
 3. Fika och forma grupper
 4. Gruppdeltagarna säger hej till varandra
 5. Återsamling och gemensamt lycka till

Vi träffas och någon, till exempel från Relationsinstitutet, pratar om hur en samtalsgrupp kan fungera, kanske håller en föreläsning på ett specifikt tema också. Sedan listar vi olika typer av grupper med teman som deltagarna är intresserade av. Deltagarna räcker helt enkelt upp handen och säger vad de är intresserade av, det går också bra att ha skickat in förslag innan. Det kan vara någon som söker en samtalsgrupp med viss erfarenhet av något eller intresse för något tema, det går också utmärkt att bara vilja prata brett om “relationer”.

Därefter lägger vi ut lappar på bord så väljer du vilken typ av grupp du vill vara i genom att välja att placera dig vid det bordet. Det kan vara trevligt att fika runt och prata med flera runt flera bord. Om det är många runt ett bord så hjälper vi till att knoppa av gruppen i flera. Vi rekommenderar att inte vara i samma grupp som någon du känner.

Till sist har vi en återsamling och påminner om att byta kontaktuppgifter.
Efter en uppstartsträff är det upp till grupperna att själva fortsätta sina samtal under de former de tycker är lämpliga.

Vilka ingångar kan jag ha?

Du kan ha varierande ingångar. Kanske är det så att du är intresserad av relationer och pratar ofta om det, men att du skulle vilja göra det med nya personer. Eller så har du erfarenhet av relationer som bryter normer och vill ha stöd eller stötta andra. Kanske är du intresserad av att vårda nära relationer och vill prata med andra om det. Kanske har du ett yrke som handlar mycket om relationer. Kanske är du bara nyfiken på vad en samtalsgrupp skulle kunna ge.

Håll utkik efter när vi håller uppstartsträffar eller hör av dig till oss om du önskar att vi håller en uppstartsträff nära dig.

5 tips för en bra samtalsgrupp av Karolina Bång som hållit i flera uppstartsträffar

 • Ha en runda i början av varje samtalsträff där alla kan säga om de har något speciellt de vill diskutera eller berätta om just denna gång.
 • Håll koll på tiden så alla får tid att prata under träffen.
 • Ge råd och stöd till varandra vid behov, men avbryt aldrig.
 • Om du tror att du kommer vilja prata mycket om en viss relation, var inte i samma grupp som den personen/personerna du har relationen med, av uppenbara skäl.
 • Och slutligen; Tystnadsplikt för att skapa ett tryggt rum! Det som berättas i gruppen, stannar inom gruppen.

Prenumerera på nyhetsbrev

  Mailkurs om relationer

  En liten kurs i tio delar för dig som vill tänka mer om relationer. Inget krav på motprestation, kostar inget utom din tid och varje del kommer direkt till din inkorg under loppet av sju veckor.