Den 22 oktober höll vi i ett panelsamtal om separationer på Dunkers kulturhus med författaren Helena von Zweigbergk, kulturredaktören Rakel Chukri och sociologen Bella Marckmann. Detta samtal handlade om hur vi kan se på separationer och hur kan vi hantera dem som ett inslag i relationer.
Separationer finns som ett vanligt men ofta jobbigt del av relationer. Beroende på relationens karaktär skiljer sig också separationerna åt – vissa definitiva, andra mer flytande. Ett äktenskap genomgår en formell skilsmässa, medan relationen i sig kan övergå till vänskap eller total separation. Vänner gör däremot sällan slut, utan vänskap fördjupas eller rinner ut i sanden. En mer definitiv separation sker i och med döden. Här nedanför går det att lyssna på samtalet:
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/231086083″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
Medverkande
Helena von Zweigbergk journalist och författare, känd från Spanarna i P1 och har skrivit ett flertal romaner om relationer, bland annat ”Anna och Mats bor inte här längre”.
Rakel Chukri är kulturredaktör på Sydsvenskan/Helsingborgs dagblad och är bland annat intresserad av tabun kopplat till skilsmässor.
Bella Marckmann är sociolog vid Köpenhamns universitet och har studerat separationers ständigt närvarande roll i våra nära relationer.
Moderator för samtalet är Simon Ceder, medgrundare av Relationsinstitutet.