Vi gjorde julfilmsspecial i december månad om filmen Fanny och Alexander. I panelen: manusförfattaren Josefine Adolfsson (Apflickorna), sociologen Sara Eldén och skådespelaren Gabriel Flores Jair (Bron). Moderator: sexologen Saga Alm Mårtensson.
Det lackade mot jul och därför hade vi julfilmer på agendan den 14:e december på Inkonst i Malmö. Mer specifikt tog vi avstamp i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander (1982). Varför är familjen så central i just jultraditionen? Vilka familjer och relationer ryms i julfilmer och vad kan vi lära oss om dagens syn på relationer? Hur har familjekonstruktioner förändrats över tid i julfilmer? Och alla dessa förväntningar som är totalt ihoptrasslade med vår idé om vad julen är – på gott och ont! Frågorna är många, och svaren kommer att bli ännu fler. Eller som Gabriel Flores Jair avrundar kvällen med:
– Göra förändringar i det lilla, ja men vet du vad jag önskar mig förändringar i det stora, alltså jag kan inte komma ifrån det, sorry, men jag fixar inte det här med julen.
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/301385512″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
Deltagare i panelen förutom publiken
Josefine Adolfsson, manusförfattare till filmen Apflickorna som hon blev belönad med en guldbagge för. Skrev även manus till filmen och boken She’s Wild Again Tonight, ett feministiskt svar på August Strindbergs pjäs Fröken Julie. Josefine är även redaktör för antologin ”Ingens mamma” om barnfrihet.
Sara Eldén, sociolog vid Lunds universitet med intresse för familjesociologi och feministisk teori. Sara har forskat om självhjälpsböcker för par samt relations-tv. Driver numera ett projekt om barnflickor/au pairer.
Gabriel Flores Jair, Malmöbaserad skådespelare som många känner igen som rättsläkaren i tv-serien Bron.
Moderator: Saga Alm Mårtensson, sex- och relationsrådgivare på 24Malmö.se, utbildad inom sexologi och kognitiv beteendeterapi.
Kvällens värd var Relationsinstitutets Karin Wiknertz.
Inledde gjorde scenkonstkollektivet PotatoPotato, dock ej med på inspelningen.